Oldal kiválasztása

Úton a Zero Waste felé – az első lépések

14

március, 2019

Zero Waste
Környezettudatosság
Hulladékcsökkentés

Kérlek most egy percre felejts el mindent, amit eddig a zero waste lifestyle (hulladékmentes életstílus)-ról olvastál vagy gondoltál. Hadd meséljem el neked azt, én miként indultam el ezen az úton.

Nem ment elsőre, sőt másodszorra sem. Rengeteg blogot, szakirodalmat olvastam, videókat néztem, éreztem a lelkesedést egy darabig, majd győzött a rutin. Egy idő után rájöttem, hogy szükségem van a megfelelő motivációra, ez pedig nem más, mint a közel 7 éves kisfiam, Dani. 

Belegondoltam abba, hogy óvom, védem őt. A lehetőségeimhez képest kerestem neki a legjobb óvodát, a legjobb iskolát, az érdeklődésének megfelelő különórát… Mindannyian ezt tesszük. Gondoskodunk a gyermekeinkről, imádjuk, féltjük és neveljük őket. A cél, hogy felkészítsük az önállóságra, a majd egyszer elkövetkező felnőtt létre. Pislogás nélkül figyeljük az első lépésüktől az iskolai éveinek végéig és reméljük, hogy mindent megadtunk ahhoz, hogy boldog kiegyensúlyozott felnőtté váljanak, akik megtalálják a helyüket a világban.

Na itt jön a bökkenő! Ha ilyen mértékben szennyezzük a bolygót, pusztítjuk az élővilágot, akkor milyen világ vár rájuk 10-20 év múlva?? Hirtelen értelmet nyert az egész. Őérte akarok egy tisztább és műanyagoktól mentesebb életet élni, hogy valóban mindent megadjak neki, ami tőlem telik.  

Az első lépés tehát, hogy megtaláld téged mi képes tartósan motiválni. Ha ez megvan, akkor már sikeresek és látványosak lesznek az erőfeszítéseid. Íme pár tanács, hogy is kezdj hozzá:

 

Fénykép forrása: Unsplash

Tartózkodj az egyszer-használatos műanyagoktól

Gondold végig, hogy mi mindent vásárolsz, amivel felesleges szemetet hozol haza. Mi minden kerül a kukádba? Műanyagzacskók, műanyagpalackok, flakonok, papír zsebkendő, konzervdoboz. Ma már mindegyik egyszerűen helyettesíthető környezetbarát, tartós termékekkel.

Készíts bevásárló listát

Ha indulás előtt megtervezed a bevásárlást, hidd el, gyorsabban végzel és a pénztárcád is megkíméled. A pillanat hevében sokszor vásárolunk olyan dolgokat, amire egyébként nincs szükségünk (és a gyereknek sem!), csupán a birtoklási vágy hajt, és nagyjából 5 percig okoz ez örömet. Állj ellen a kísértésnek. Őszintén tedd fel magadnak a kérdést: „Szükségem van még egy új ruhára? Kell a gyereknek még egy kisautó/baba?”

 

Vidd magaddal a vászonszatyrod és a vászonzsákokat

Ha megtervezted mit veszel, ennek megfelelő mennyiségű vászonszatyrot, zsákot esetleg fém tárolót vigyél magaddal. Így nem lesz szükséged a – jogosan – gyűlölt egyszer-használatos műanyagokra.

Műanyag tárolók és folpack helyett

Csodálatos csatos üveg-, fém-, porcelán-, fa- vagy akár bambusztárolók is elérhetőek már itthon. Ha nem akarsz költeni, akkor a kiürült befőttes üvegeket is újrahasznosíthatod erre a célra.

 

Fénykép forrása: Pxhere

A hulladékmentes életmód elérése egy törekvés, nem pedig egy állapot!

Kump Melinda

Ha megvan a motivációd, egy kis következetességgel ezek az első lépések idővel új jó szokásoddá válhatnak, és méltán lehetsz büszke magadra, amiért elindultál az úton a környezettudatos és hulladékmentes élet felé. Arra kérlek légy türelmes, és élvezd ezt a kalandot. Minden egyes lépéssel, döntéssel közelebb kerülsz a célod megvalósításához és ez a lényeg. 

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedetDani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta...

A Gaia blog indulása

A Gaia blog indulása12Szeptember, 2020Környezettudatosság család gyereknevelésKi vagyok én? Szia! Juczi Kata vagyok, a Gaia Eco Bag megálmodója, melyet a kisfiam inspirált. Dani pici kora óta imád és véd mindent, ami él. Nagyjából 3 éves korában kezdett el komoly...

Gyilkos klímaváltozás – Tudósok figyelmeztetnek

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

Kertet a falra? – Így csináld

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld! 2019. március 27 Klímaváltozás Innováció Megoldás Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió...

Klímaváltozás: Van fény az alagút végén?

Bizonyára te is hallottad már az alábbi mondatokat a klímaváltozás kapcsán: „Mit tehetnék én?” „Kevés vagyok egyedül, és más sem tesz semmit!”

Pin It on Pinterest

Share This