Oldal kiválasztása

Sokkoló tények a műanyagszennyezésről

19

Február 2019

műanyagszennyezés
tények
környezetvédelem

Hadd tegyek fel egy őszinte kérdést:   Megszámoltad már valaha, hogy hány műanyagzacskót és csomagolást dobsz ki a kukába naponta?  Anyaként a család körül forog az életed. Bevásárolsz, főzöl, mosol a szeretteidnek, ami mind hulladékkal jár.

A folyamatos rohanás közben észre sem vesszük, hogy a boltban megvásárolt, előrecsomagolt ételekkel együtt mennyi hulladékot viszünk haza, amely sokszor azonnal a kukába kerül. Sokáig nem gondoltuk, hogy ez probléma lehet, azonban mára eljutott odáig az emberiség, hogy képtelen a megfelelő módon kezelni a keletkezett hulladékot. Annak jelentős része kerül a vizeinkbe, óceánokba, a halakba, velük együtt pedig újra az asztalunkra és a szervezetünkbe. Íme a számomra legmegdöbbentőbb tények a műanyag szennyezésről:

Fénykép forrása: Unsplash

#1 Másodpercenként 160ezer műanyagszatyrot gyártanak a világon.

#2 Évente 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, melyből 236 ezer tonna mikroműanyag.

#3 Ha ez a tendencia folytatódik 2050-re több szemét lesz az óceánban mint hal.

#4 2018 legsokkolóbb kutatási eredménye szerint már az emberi székletben is találtak mikroműanyagokat.

#5 Az óceánon úszó szemétszigetek becsült nagysága 700ezer km2 és 15 millió km2 között ingadozik.

#6 A világ műanyag termelése 1950-ben 2,3 millió tonna, 1993-ban 162 millió tonna, míg 2015-ben már 448 millió tonna volt.

Fénykép forrása: Unsplash

Fénykép forrása: Unsplash

Aggasztó és elszomorító tények ezek. Bár vannak rendkívül előremutató és innovatív fejlesztések, amelyek célja az óceánok megtisztítása (ilyen például a The Ocean Cleanup), úgy gondolom, hogy eredményre csak az vezet, ha visszaszorítjuk a műanyagok használatát a mindennapokban. Ehhez pedig a szokásaink megváltoztatása szükséges. Nélküled nem sikerülhet. Te is kellesz hozzá. Ha élhető bolygót és mikroműanyagoktól mentes ehető élelmet szeretnénk a gyermekeinknek, akkor már ma cselekedni kell.

 

“Az ember nem csak azért felelős, amit tesz, hanem azért is, amit nem tesz meg.” – Prótagorasz

Tudom, éppen elég nehéz feladat munka mellett egyben tartani a családot, különórákra hordani a gyereke(ke)t, ellenőrizni a házit, mosni, főzni, takarítani minden nap. Éppen ezért nem is az a cél, hogy most egy csapásra radikálisan megváltoztasd az életeteket és azonnal Zero Waste Mamivá varázsold magad. Egyszerű és praktikus, sok esetben még pénztakarékos megoldásokkal is már rengeteget tehetünk a környezetünkért. Arról, hogy hogyan indulj el a hulladékmentes élet felé, itt olvashatsz.

Addig is, ha már arra figyelsz, hogy egy vászonszatyor, pár vászonzsák állandó helyet kapjon a táskádban, és a műanyagok helyett ezzel menj vásárolni, már sokat tettél egy tisztább környezetért.

 

Környezetbarát termékekért látogasd meg webshopunkat

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedetDani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta...

A Gaia blog indulása

A Gaia blog indulása12Szeptember, 2020Környezettudatosság család gyereknevelésKi vagyok én? Szia! Juczi Kata vagyok, a Gaia Eco Bag megálmodója, melyet a kisfiam inspirált. Dani pici kora óta imád és véd mindent, ami él. Nagyjából 3 éves korában kezdett el komoly...

Gyilkos klímaváltozás – Tudósok figyelmeztetnek

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

Kertet a falra? – Így csináld

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld! 2019. március 27 Klímaváltozás Innováció Megoldás Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió...

Klímaváltozás: Van fény az alagút végén?

Bizonyára te is hallottad már az alábbi mondatokat a klímaváltozás kapcsán: „Mit tehetnék én?” „Kevés vagyok egyedül, és más sem tesz semmit!”

Úton a Zero Waste felé – az első lépések

Kérlek most egy percre felejts el mindent, amit eddig a zero waste lifestyle (hulladékmentes életstílus)-ról olvastál vagy gondoltál. Hadd meséljem el neked azt, én miként indultam el ezen az úton.

Sokkoló tények a műanyagszennyezésről

Hadd tegyek fel egy őszinte kérdést:   Megszámoltad már valaha, hogy hány műanyagzacskót és csomagolást dobsz ki a kukába naponta?  Anyaként a család körül forog az életed. Bevásárolsz, főzöl, mosol a szeretteidnek, ami mind hulladékkal jár.

Pin It on Pinterest

Share This