Oldal kiválasztása

Klímaváltozás: Van fény az alagút végén?

28

Március, 2019

Klímaváltozás

Felmelegedés

Tippek

Bizonyára te is hallottad már az alábbi mondatokat a klímaváltozás kapcsán: „Mit tehetnék én?” „Kevés vagyok egyedül, és más sem tesz semmit!” „A politika az oka, meg a nagyvállalatok…” “Ez is csak egy divathóbort, majd elmúlik”

Valójában ilyenkor az történik, hogy az amúgy is agyonterhelt emberek hárítják az újabb stresszforrást, a felelősségvállalást. A médiában megjelenő globális statisztikák mellett kevésnek érzik azt, amit ők maguk megtehetnek. Hulladéktermelésük elenyészőnek tűnik a világ teljes szennyezéséhez képest.

Kérlek, te ne kövesd ezt a mintát. Ha jobban belegondolsz, a globális statisztika az egyéniek összegzése. A te döntéseid és az én döntéseim adódnak hozzá a többi emberéhez. Így együttesen határozzák meg a végső számokat.  A mi választásunk, hogy együtt rombolunk vagy együtt építünk. 

Ha valóban eltökélted magad, hogy tenni akarsz a klímaváltozás ellen, akkor van egy nagyon jó hírem. Összegyűjtöttem mindazt, amit már ma megtehetsz, hogy együtt építsünk egy élhető környezetet gyermekeinknek. Íme:

Fénykép forrása: Unsplash

#1 Takarékoskodj

Válts energiatakarékos izzókra, LED égőkre. Ezzel kevesebb energiát használsz, amit a rezsiszámládon is látni fogsz.

Takarékoskodj a vízzel: Ellenőrizd, hogy sehol ne csöpögjön a csap. Gyermekeidnek is tanítsd meg, hogy fogmosás és a zuhany alatt szappanozás közben zárják el a vizet.

A mosogatógépet is csak akkor indítsd el, ha már tele van.

#2 Közlekedj környezettudatosan

Ha teheted közlekedj gyalog, biciklivel vagy rollerrel az autó helyett. Azon túl, hogy rengeteg szén-dioxid kibocsátástól óvót meg a környezetet, még sportolsz is. A városi dugót elkerülve, gyorsabban érhetsz a munkahelyedre, vagy egy megbeszélt találkozóra.

Ha ez számodra mégsem megoldás, akkor válaszd a tömegközlekedési eszközöket.

 

Fényképek forrása: Unsplash

Fénykép forrása: Unsplash

 #3 Vásárolj helyi termelőktől

Tudatos vásárlással lehet a legjobban lázadni a multik pazarló és műanyagoktól hemzsegő termékei ellen. Minden alkalommal, amikor egy helyi termelőt támogatsz a vásárlásoddal nem csak a műanyagszennyezést csökkented  de a szállításból, nagyüzemi termelésből keletkező vegyszer- és légszennyezést egyaránt.

#4 Egyél kevesebb húst

Az állattenyésztés környezetre gyakorolt káros hatásait hosszan sorolhatnánk.  A húsipar felel a teljes karbonkibocsátás 18%-ért. Szándékosan nem írom, hogy mostantól legyél vega és a gyermekeidtől is azonnal vond meg a húst, mert ez egy nagyon komoly döntés kell legyen az egész család részéről. Viszont csökkentheted a elfogyasztott hús mennyiségét pár egyszerű trükkel. Ha az elkészített ételben a hús aránya csökken, és egy-egy húsmentes nap bekerül a rutinba, azzal máris rengeteget tettél. Nálunk pl. bevált a pörkölt helyett zöldséges vagy gombás csirkeragu készítése. Így fele annyi hús kerül a tányérra, mégis örömmel eszi a család. Fasírt helyett is készíthetsz zöldséges húsgolyót.

Fényképek forrása: Pxhere

Fénykép forrása: Unsplash

 #5 Ültess fát, nevelj szobanövényeket

Mivel a technológia még nem áll rendelkezésünkre, amivel kivonhatnánk a szén-dioxidot a levegőből, ezért erre a leghatékonyabb megoldást a növények nyújtják. Fontos, hogy a közvetlen környezetünkben, az otthonunkban tiszta legyen a levegő. Amit a legkönnyeben úgy érsz el, ha szobanövényeket nevelsz minden ablakos szobában, az erkélyen, a teraszon. Ha van kerted, ültess fát.

+1 tipp: Már itt a gép előtt ülve is változást érhetsz el, ha beállítod a https://www.ecosia.org keresőt alapértelmezettként. Az Ecosia a bevételeit erdősítésre fordítja. Eddig közel 53 millió fát ültettek világszerte.

Ha a fenti tippeket kicsit más szemszögből is megvizsgálod, észreveheted, hogy alapvetően a szemléletváltás, és az új szokások bevezetésével nem csak pénzt spórolsz meg, de egészségesebben, aktívabban élsz és példát mutatsz gyermekeidnek, barátaidnak és kollégáidnak egyaránt.   

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedetDani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta...

A Gaia blog indulása

A Gaia blog indulása12Szeptember, 2020Környezettudatosság család gyereknevelésKi vagyok én? Szia! Juczi Kata vagyok, a Gaia Eco Bag megálmodója, melyet a kisfiam inspirált. Dani pici kora óta imád és véd mindent, ami él. Nagyjából 3 éves korában kezdett el komoly...

Gyilkos klímaváltozás – Tudósok figyelmeztetnek

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

Kertet a falra? – Így csináld

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld! 2019. március 27 Klímaváltozás Innováció Megoldás Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió...

Pin It on Pinterest

Share This