Oldal kiválasztása

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld!

2019. március

27

Klímaváltozás
Innováció
Megoldás

Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió ember hal meg a szmog miatt.

Ha önmagában teljes megoldást nem is jelent, mindenképpen figyelemreméltó és reményteljes a vertikális erdők kialakításának zseniális ötlete. Az első vertikális erdőt Milánóban építették 2009 és 2014 között. Egy 80 és egy 112 méter magas toronyban összesen 800 fát és 5000 bokrot ültettek el. A vertikális erdők építésének jelentősége a nagyvárosok szívében tagadhatatlan. Azon túl, hogy elképesztő látványt nyújt, a növényzet hűti és tisztítja a levegőt. A projekt indításától kezdve éveken át rengeteg támadás érte a tervezőt, Stefano Boeri-t. Sokan kételkedtek benne, mivel számos problémát kellett megoldani. Kezdve azzal, hogy a szögletes épület oldalai különböző égtájakra néznek, így eltérő fényigényű növényzetekre volt szükség minden oldalon. Az is kérdéses volt, hogy a magas toronyban a fák hogy viselik majd a légmozgást, a nagyobb hőingadozást. Mára elmondhatjuk, hogy a projekt sikeres. Oly annyira, hogy újabb és újabb tornyok épülnek a világ minden táján:

 

Fényképek forrása: Stephano Boeri

Az eltérő helyi időjárás miatt a növényzetet mindenhol másképp kell kialakítani, így nincs két egyforma torony. Összegyűjtöttem a számomra legkedvesebb vertikális erdőket:

Ezek a vertikális erdők ihlették azt a trendet, amely itthon is egyre népszerűbb, hiszen látványos, kicsi a hely igénye, és kiélheted újrahasznosítani vágyó kreativitásodat. A vertikális kertek akár a legkisebb erkélyen, teraszon vagy a ház falának támasztva is kialakíthatóak. Mindamellett, hogy szépek a közvetlen környezetünkben a levegőt is megtisztítják. Íme pár ötlet melyek közül a kedvencedet te is megvalósíthatod a régi bútorlapot, léceket, raklapot, befőttesüveget, kis vödröt újrahasznosítva:

Fényképek forrása: homebnc.com

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedetDani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta...

A Gaia blog indulása

A Gaia blog indulása12Szeptember, 2020Környezettudatosság család gyereknevelésKi vagyok én? Szia! Juczi Kata vagyok, a Gaia Eco Bag megálmodója, melyet a kisfiam inspirált. Dani pici kora óta imád és véd mindent, ami él. Nagyjából 3 éves korában kezdett el komoly...

Gyilkos klímaváltozás – Tudósok figyelmeztetnek

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

Kertet a falra? – Így csináld

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld! 2019. március 27 Klímaváltozás Innováció Megoldás Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió...

Klímaváltozás: Van fény az alagút végén?

Bizonyára te is hallottad már az alábbi mondatokat a klímaváltozás kapcsán: „Mit tehetnék én?” „Kevés vagyok egyedül, és más sem tesz semmit!”

Úton a Zero Waste felé – az első lépések

Kérlek most egy percre felejts el mindent, amit eddig a zero waste lifestyle (hulladékmentes életstílus)-ról olvastál vagy gondoltál. Hadd meséljem el neked azt, én miként indultam el ezen az úton.

Sokkoló tények a műanyagszennyezésről

Hadd tegyek fel egy őszinte kérdést:   Megszámoltad már valaha, hogy hány műanyagzacskót és csomagolást dobsz ki a kukába naponta?  Anyaként a család körül forog az életed. Bevásárolsz, főzöl, mosol a szeretteidnek, ami mind hulladékkal jár.

Pin It on Pinterest

Share This