Oldal kiválasztása

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

Dani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta csuszter) bogarakat, milyen szép színesek. Hápciztunk a virágokkal és csodáltuk a pókot, ahogy hálót szőtt.

Az ilyen megfigyeléseknél mindig meséltem neki. Igyekeztem a korának és főleg a szintjének megfelelően beszélni az állatokról. Eleinte csak apróságokat. „Nézd a hangya milyen pici és mégis milyen erős.” Voltak benne félelmek, érdekes módon a pillangótól és a katicabogártól nagyon erősen meg tudott rezzenni, ha elszáltak. Meglepte, elbizonytalanította. Ilyenkor igyekeztem arra terelni a figyelmét, hogy milyen szépen repül, és milyen klassz dolog is lehet szállni.

Ahogy nőtt elindult a kérdezős, a „miért?” korszak. Millió számra jöttek a kérdések, amiket minden esetben legjobb tudásom szerint igyekeztem megválaszolni. Pokolian fárasztó időszak ez, de nagyon hasznos. Ekkor tudatosítottam benne, hogy az élőlények, a fák és a növények élnek és éreznek. „Igen, a fa is képes fájdalmat érezni, ha letéped egy levelét. Éppen ezért soha nem bántjuk őket.”

Egyik nap az oviból hazafelé kérdezgetni kezdett, mint minden nap, de ez valahogy más volt, éreztem, hogy ez most komoly.

  • Anya! Miért jók a fák?
  • Például, mert árnyékot adnak, és oxigént termelnek, amit belélegzünk. Ha nem lenne oxigén a levegőben, akkor mi sem élhetnénk.
  • A fák tartanak életben?
  • Igazából nem csak a fák, a növények. Egymást tartjuk életben. Összekapcsolódunk.
  • Anya! Lesz olyan, hogy nem lesz fa?
  • Remélem, nem. Ha vigyázunk rájuk és óvjuk a bolygót, akkor mindig lesznek.
  • Én óvom a bolygót… De hogyan?
  • Példul azzal, hogy te is szeded a szemetet, ahogy én hazafelé az oviból vagy séta közben. Vigyázol rájuk…

Eztuán a gondolatiaba merülve hallgatott (abban az évben talán először), majd felszedett pár  szemetet. „Anya, ugye most a bolygó boldog?”

Tippek hogy keltsd fel a csöppség érdeklődését a természet iránt

Ebben a korban a legfontosabb, hogy megértessük a picikkel, hogy a növények az állatok is élnek és éreznek. Mindegyik egy külön élet, pont mint az övé vagy a tiéd. Ha ez rögzül még az óvoda előtt, akkor már példát is tud mutatni a többieknek, hogy miért nem tapossuk el a bogarakat és tépkedjük a leveleket. Még jobban fogják élvezni a szabadban töltött időt.

Kép forrása: Blake Meyer on Unsplash

#1. Adj neki időt a szabadban!

Ha azt látod, hogy felfigyel egy masírozó hangyamenetre, csigára, cicára… bármire. Adj neki időt, hogy megfigyelhesse. Tudom, épp a boltba siettek vagy fáradtan mennél haza munka után. Ilyenkor extra türelemre van szükség, de hidd el nagyon megéri!

 

 #2. Mesélj érdekességeket!

Kihasználva a lehetőséget, melléguggolva még fel is hívhatod a figyelmét az érdekességekre. „Nézd csak milyen egyenes vonalban menetelnek a hangyák!” „A csigának azok a szemei. Ha fél bebújik a házába.” „Meséltem már, hogy a katicák megeszik a növényeken lévő kártevőket? Így védik őket.” Ha már kicsit nagyobb a gyerek, akkor még a számolást is lehet gyakorolni. Hány lába van hangyának? és a póknak? Tudtad, hogy a póknak nem csak lába, de szeme is 8 van. A pillangókon és a virágokon lehet a színeket gyakorolni. Ebben a korban ez még a fiúknál  is működik (amíg fel nem fedezik a fegyvereket és a tankokat).

 

 #3. Olvassatok állatos meséket!

Azon túl, hogy a klasszikus állatmesék a természet iránti szeretet, a fantáziát is fejlesztik, általában rendkívül tanulságosak. Persze a modern verziók is jók arra, hogy megtanuljanak minél több állatnevet és fogalmat.

 

 #4. Mutass példát!

Vannak állatok, amiktől sok felnőtt vagy ösztönösen vagy tanult reakciók alapján undorodik. Ne add tovább ezt a rossz mintát. Ha szuperhősként legyőzöd az undort az fantasztikus eredmény. Ha nem megy, akkor kérlek végy egy nagy levegőt, szorítsd össze a fogad, és ne húzd el a gyereket, ha megfogna egy békát vagy bármit, amitől te félsz. Persze csak akkor, ha nem veszélyes.

 

Sztori: A kertünkben sétáltunk, amikor Dani kb. 2 éves korában észrevett egy varangyot a sorok között. Tartott tőle, hatalmas kikerekedett szemekkel nézte. Leguggoltam az állat mellé, és mondtam neki, hogy nem bánt, szúnyogot eszik. Harcolt a lelkében a kíváncsiság és a félelem az ismeretlentől. A megoldása az lett, hogy mutogatott, hogy én vegyem fel. Nem túl lelkesen, de felvettem a varangyot, megsimogattam, majd elmondtam a fiamnak, hogy a varangy is fél, mert ismeretlenek és óriásiak vagyunk hozzá képest. Így inkább engedjük az útjára.

 

#5. Kiránduljatok!

A kirándulásban az a szuper, hogy együtt vagytok és közös élményt szereztek. Nem vonja el a figyelmét a gyereknek egy játszótér egy fagyizó, te is kikapcsolódhatsz, feltöltődhetsz. Egy erdőben nagyon sok megfigyelni való akadhat. Itt bőven lesz idő megfigyelni a rovarokat, madarakat, a fákat, az illatokat, hangokat.  Találkozhattok olyan emberekkel, akiknek hasonló az értékrendje és a gondolkodása.

Kisfiú játszik az erdőben

Kép forrása:  Sander Weeteling on Unsplash

Pici korban nálunk ezek a trükkök váltak be, és az, hogy látta rajongásig szeretem és csodálom a természetet. Ez a közös élményeink során csak napról napra fokozódik.

Nektek is azt kívánom, hogy felfedezésekkel és csodás közös élményekkel teli út legyen a természet megismeréséhez vezető út. Ha bármi olyan kaland, vicces történet születik közben, kérlek oszd meg velünk itt az oldalon.

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedet

5 tipp, hogyan kezdd el környezettudatosságra nevelni a csöppségedetDani már egészen pici korától kezdve érdeklődést mutatott az állatok, főleg a rovarok iránt, mint a legtöbb korabeli kisgyerek. Nézegettük a hangyákat, ahogy masíroznak, a suszter (ahogy ő mondta...

A Gaia blog indulása

A Gaia blog indulása12Szeptember, 2020Környezettudatosság család gyereknevelésKi vagyok én? Szia! Juczi Kata vagyok, a Gaia Eco Bag megálmodója, melyet a kisfiam inspirált. Dani pici kora óta imád és véd mindent, ami él. Nagyjából 3 éves korában kezdett el komoly...

Gyilkos klímaváltozás – Tudósok figyelmeztetnek

100 szakértő állította össze azt a jelentést, amelyben a klímaváltozás legfőbb jellemzőit mutatják be, kiemelve az egészségügyi hatásokat.

Kertet a falra? – Így csináld

Kertet a falra? Megmutatom, miért és hogy csináld! 2019. március 27 Klímaváltozás Innováció Megoldás Nem titok, hogy a népsűrűség, az ipar, a közlekedés és klímaváltozás hatására a  légszennyezés a nagyvárosokban világszerte komoly problémát jelent. Évente 7 millió...

Klímaváltozás: Van fény az alagút végén?

Bizonyára te is hallottad már az alábbi mondatokat a klímaváltozás kapcsán: „Mit tehetnék én?” „Kevés vagyok egyedül, és más sem tesz semmit!”

Úton a Zero Waste felé – az első lépések

Kérlek most egy percre felejts el mindent, amit eddig a zero waste lifestyle (hulladékmentes életstílus)-ról olvastál vagy gondoltál. Hadd meséljem el neked azt, én miként indultam el ezen az úton.

Sokkoló tények a műanyagszennyezésről

Hadd tegyek fel egy őszinte kérdést:   Megszámoltad már valaha, hogy hány műanyagzacskót és csomagolást dobsz ki a kukába naponta?  Anyaként a család körül forog az életed. Bevásárolsz, főzöl, mosol a szeretteidnek, ami mind hulladékkal jár.

Pin It on Pinterest

Share This